“ Петимата Тибетци “ – петте тибетски ритуала

0
768

Пет динамични упражнения за здраве, енергия и сила

„Петимата тибетци“ са йогийска система от елементарни, изпълващи с енергия упражнения, произлезли от Хималаите. Известни и с името „петте ритуала на младостта и жизнеността“, те са пренесени на Запад в началото на 20-и век от британски запасен офицер, който ги усвоил в будистки манастир в Тибет. От 1978 г. насам Кристофър С. Килам е научил хиляди хора, решили да водят по-здравословен живот, да практикуват упражненията.

За „Петимата тибетци“ са нужни малко време и усилия, но въпреки това те неимоверно увеличават физическата сила, придават гъвкавост и проясняват ума. Дори новаците в йога ще изпитат благоприятния ефект от освобождаването на вътрешната енергия, протичаща през тялото и мозъка. Редовното изпълнение на упражненията освобождава мускулите от напрежение, премахва нервния стрес, подобрява дишането и храносмилането, укрепва сърдечно-сьдовата система, води до пълна релаксация и осигурява добро здраве и разположение на духа. „Петимата тибетци“ са не само мощно средство за изостряне на сетивните възприятия; те автивизират жизнената енергия, помагат ни да я контролираме и насочваме, за да се променим.

Упражненията стимулират протичането на енергия през чакрите, тонизират съответстващите им нерви, органи и жлези, укрепват основните мускулни групи и така допринасят за изграждането на здрава и гъвкава физика. След като овладеете „тибетците“, ще ви трябват само пет-шест минути дневно за практикува-нето им.

„Петимата тибетци“ трябва да се изпълняват точно двайсет и един пъти. Странно, но няма нужда да се повтарят повече, тъй като желаният енергизиращ ефект се получава именно при този брой изпълнения. Не знам някой да се е повредил, защото ги е изпълнил повече пъти, но това просто не е необходимо. На повечето хора се налага доста да поработят, докато стигнат този брой повторения, така че не се безпокойте, ако в началото ви е трудно. На почти всички начинаещи им трябва поне месец, за да стигнат до двайсет и едно изпълнения.

Започнете с десет-дванадесет повторения на всеки „тибетец“. Изградете си собствен ритъм на изпълнение.

five-tibetian-monks-yoga

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!