ПАЛЕО хранене

0
699
Какво е хранене ПАЛЕО?

Ето един завършен очерк за най-търсената диета през последните 2 години, ПАЛЕО храненето: 

1. КАКВО Е ПАЛЕО ХРАНЕНЕ? Завръщане към корена : 

- Палео диетата е най-здравословният начин на хранене, защото тя е единственият хранителен подход, който работи с вашата генетиката, за да ви помогне да останете слаби, силни и енергични! Изследвания в областта на биологията, биохимията, офталмология, дерматология и много други дисциплини показват, че нашето модерно хранене, пълно с рафинирани храни, транс-мазнини и захар, са в основата на дегенеративни заболявания като затлъстяване, рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, Паркинсон , болестта на Алцхаймер, депресия и безплодие. Храненето в ПАЛЕО ни връща към първобитното хранене, онова на лова, покълването и изсушаването, без захар и пшеница. ДА, пицата, пастата, спагетите и сладкишите не са част от миналото, затова не бива да ги има и в бъдещето. Преди няколко хиляди години не е имало селско стопанство, не сме отглеждали пшеница, ориз, картофи и т.н, ловували сме, отглеждали сме зеленчуци, десертите ни са били плодове, а както учените доказаха „клетката помни“, ДНК-то ни има начало, а начина ни на живот го води към не предсказуем край. Затова ПАЛЕО храненето се смята за алтернатива на суровоядството, веганството и др. доказано здравословни диети, защото на практика то комбинира съвременният вкус със плодово/ово/зеленчуково хранене.

2. КАКВО МОЖЕ И КАКВО НЕ В ПАЛЕО?

yes-no-paleo

- Както казва Роб Уолф ( най-изтъкнатия ПАЛЕО специалист) „Палео храните са с най-много хранителни вещества, която може да се намери“, казва той. „Когато обаче включите зърнени храни, бобови растения и млечни продукти, хранителната стойност рязко спада, докато на стойността на калории скача драстично.“

3. ЗА ОБРАБОТЕНАТА ХРАНА В СУПЕРМАРКЕТА?

- Преди да се замислите за ПАЛЕО храненето, помислете за всички пластмасови опаковки, найлон, избелена хартия и алуминий, които „обгръщат“ дори претендиращата здравословна храна, тази без консерванти, транс-мазнини и т.н.  Започнете първо от там – намалете до минимум индустриално обработената храна.

processed-foods-no-paleo
Ако е производствено, не е ПАЛЕО.
Mason-Jar-Salads-healthy-salads-to-work
Приготвяйте само храната си, дори и за офиса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.  ПАЛЕО КУХНЯ.

paleo-kuhnq
Подгответе кухнята си за ПАЛЕО готвене.

 

 

 

 

ПАЛЕО ПОРЦИИ
Отделете си време, в което да приготвите порциите си за седмицата.
paleo-alternativi
ПАЛЕО алтернативи на популярни ястия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. ПАЛЕО и ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ?

- Зърнените храни са съставени основно от въглехидрати, и тези въглехидрати се превръщат в глюкоза (вид захар), която се използва за производство на енергия и различни други неща, за да помогне на нашата функция на тялото – проблемът обаче е, че глюкозата, която не се използва като енергия се съхранява под формата на мазнини. „Палео не е непременно хранене с  ниско съдържание на въглехидрати, но е диета с нисък гликемичен индекс“, казва Уолф. „Един банан, въпреки че има една прилична сума на въглехидрати в него, също има много вода и много фибри. Така че това как банана влияе на вашата кръвна захар не е същото като парче хляб или царевична питка. „Ако обаче все още консумирате плодове и зеленчуци, съдържащи скорбяла, вие все още яде въглехидрати, те просто се свързват с други макронутриенти, забавяйки храносмилането и помогат да се избегнат кръвната захар.

Целият процес е много добре обяснен, в това кратко видео „Защо напълня“:

На следващо място, повечето зърна съдържат глутен и лектини. Какви са те и какво не е наред с тях?

* Глутенът е протеин, открит в неща като ръж, пшеница, и ечемик. С течение на времето, тези, които са с непоносимост към глутен може да се развива слабо редица медицински състояния от консумацията на глутен: дерматити, болки в ставите, репродуктивни проблеми, киселинен рефлукс, и много много други. Проблемът е там, че глутеновата непоносимост е почти неразпознаваема, може цял живот да я имаш, тялото ти никога да не постигне усвояемост на храните, каквато е здравословна, без да знаеш защо.
*Лектини са естествени токсини в рамките на зърна, за да се защитават срещу консумация! Да. Зърната са еволюирали, за да се предпазят от това ние да ги ядем. Тези лектини нанасят сериозна вреда на нашия стомашно-чревния тракт, възпрепятстват от нормално износване. Това може да предизвика всякакви вреди на организма.

6. ЗАХАРТА В ПАЛЕО?

– Диета напълно премахва захар. Освен ако не идва от плодове. Захарта предизвиква енергиен скок във вашата система, превръща се директно в мазнини, освен ако не се използван незабавно, остане ли в тялото ви нанася непоправими щети.

Колко захар има в плодовете?
Колко захар има в плодовете?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЯЙЦАТА!

eggs
Една типична ПАЛЕО закуска.

 

 

 

 

 

 

 

1 банан + 2 яйца + ванилия + канела + мед + печене на тиган  = палео закуска за шампиони.
1 банан + 2 яйца + ванилия + канела + мед + печене на тиган = палео закуска за шампиони.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Палео диетата реабилитира изцяло яйцата, те са не само полезни, но задължителни за този тип хранене.

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!