БЕЗ ОТПАДЪЦИ ? За лицемерието на ЕКО персоните и истинските ЕКО

0
340

„Не съм правила боклук от 2 години“ Лорен 23 год. NYC

Много ЕКО ентусиасти ни се събраха напоследък, все БИО и ОРГАНИК хора, вегани, вегетарианци, суровоядци, натуралисти и прочее други борещи се за чистотата на Планетата и телата си. Но дали наистина са такива, оставаме на вас да прецените.

Но първо нека Ви разкажем историята , на една млада дама, която не е ексцентрик, хипи или екстремист, но БЕЗ ОТПАДЪЦИ от 2 години! Да добре чухте, нито един. Nada!

Запознайте се с Лорен :)

say-no-to-trash
Лорен

Студентка по „Екология“ в NYU. „Хронично протестираща“ срещу големите корпорации, нефтените компании, активен „treehugger“ (от тези които прегръщат дървета в Амазинка пред булдозерите :) Е … до тук добре (много сме такива), само че едно прекрасно академично утро Лорен и колегите ѝ с интерес слушат поредната лекция „Да спасим планетата“, докато спокойно си пийват вода от пластмасовите си бутилки, след това обядват органик храни, от пластмасовите си кутий за храна, все дейности характерни за повечето от нас, не еколозите.

Е, на Лорен и писнало и наистина решила, че собственото ѝ лицемерие ѝ идва в повече и поела по Нов път: НИКАКВА ПЛАСТМАСА! Помислете, това е НЕВЪЗМОЖНО, тя е навсякъде във всичко, опаковала е от пастата за зъби, през храната, та до дрехите и колите ни. Признаваме, задачата е много трудна.

Но Интернет е ‘голяма работа“, нашата героиня открива блогът на жена от Калифорния – Беа Джонсън: http://www.zerowastehome.com/ и открива съмишленик с много опит и съвети.

Едното води до другото: от „НУЛА ПЛАСТМАСА“ до „НУЛА ОТПАДЪЦИ“. Как? :

  • Никакви пликчета и опаковки: ако е опаковано НЕ го купуваш.
  • Хапваш само съхраненото в стъкло или насипно.
  • От „топлата витрина“ в супермаркета – само в собствени стъклени съдове и буркани.
  • Никакви НОВИ дрехи – добре дошли в „секънд хенд“ :)
  • Домашно приготвена козметика, почистващи препарати и др.
  • Подаряване на всичко излишно, дрехи, покъщнина, аксесоари за рафтове и витрини и 10-те чифта обувки и дънки, които не обличаме никога ( всички имаме такива :)
  • Всекидневни откази от сламки, лъжички за еднократна употреба, чаши за кафе и др.

Естествено прехода е плавен, както и правилата са плаващи, изникват все нови и нови неща, които да замениш или да се откажеш. Но ползите са прекалено много, за да се върнеш към консуматорското съществуване. Ето и някои от тях:

  1.  Пестиш пари! Все пак имаш ограничен асортимент от храни, които отговарят на критериите ти, е тогава ставаш много изобретателен в комбинациите им и винаги имаш списък за пазаруване! Да не забравяме „секънд хенд“ магазините за дрехи и домашни потреби, те са значително по-евтини.
  2. Храниш се по-здравословно! Все пак не опакованите храни са по-преси, без консерванти и обикновено са сезонните такива, което винаги е много добра идея ( в някои от следващите статии подробно ще разгледаме „Теорията на 100-те км“ или как да се храниш според родовата си и клетъчна памет и само от локални производители).
  3. Свободен си! Може би най-голямото предимство. Защото знаеш, че не си лицемер, не си „празнословец“ и нямаш излишните нужди, да поръчваш храна за вкъщи, докато мислиш че ще умреш от глад от чакане на доставката, нямаш онзи ангажимент да пазаруваш от аптеката онзи „безценен“ нов душ-гел, без който никога няма да си чист и спретнат, не пазаруваш храни които нелепите усмивки от екрана рекламират, като единствените които ще те заситят, изобщо стреса да си зависим от продукт, който улеснява живота ти, без да знаеш че е бил усложнен!

Помислете, колко по-лесно бихте живели ако нямате нужда от нищо, което някой Ви убеждава че е „Въпрос на живот и смърт“, а се съобразявате само със собствените си нужди и щения, преценки и решения, защото еманципираните хора много обичаме да казваме „Аз сам определям живота си“ точно преди да хапнем поредния Макбургер за 1 лев, почистим с новия абразивен микробо-убиец или да засветим с перлена усмивка от пастата с иновативни някакви частици … 

Лорън вече е сензация, ако искате да знаете повече за нея, погледнете това:

лекцията ѝ в TEDxTeen:

 

и http://www.trashisfortossers.com/ – личната ѝ страница в Интернет.

или я намерете във Facebook : https://www.facebook.com/TrashIsForTossers

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!