Редуцирай, за да се фокусираш!

0
1355
МИНИмалното е МАКСИмално

Да опростиш = да оптимизираш!

С радост научих, че моята мания за ФОКУС, чрез отстраняването на всичко което те разсейва, не е само моя.

Последните тенденции са за абсолютно освобождаване от ненужното, изконсумирането, натоварващото, изобщо разсейващото. Какво в общи линии е това?

Мари Кондо бестселър
Мари Кондо бестселър

 В списъка на бестселърите на New York Times , в раздел “ Себеусъвършенстване “ открих една много интересна книжка  „Магията на подреждането, която ще промени живота ви” Мари Кондо или Метода Конмари

( вече и в България имаме видео блогър, който я разяснява – вижте видеото ТУК ).

Накратко: ИЗХВЪРЛЕТЕ ВСИЧКО КОЕТО НЕ ВИ РАДВА ! 

Но … ЗАДУШАВАНЕТО от многото, не идва само от къщата, шкафовете или кухненските рафтове. То е навсякъде около нас! В ангажиментите към предмета, да го пазиш, да го почистваш, да го ИМАШ на всяка цена. И всичко това докато работиш, грижиш се за децата си, за семейното си щастие или просто прекарваш, уж качествено време с мъжа който обичаш! Както сама разбрах за себе си, всичко е въпрос на приоритет и на НЕ следване на чужди правила, какво имам предвид. От малка ме учат, че:

- масата се вдига веднага след вечеря, тоест и чиниите се мият тогава

- до кошчето за боклук дори се носи червило

- на работа всеки ден се обличаме в НОВ ТОАЛЕТ

- и много, много други абсолютно изтощаващи те процедури за „пълноценно- правилно“ живеене!

- децата да са изгладени, чисти и къпани, пък ако щеш и под натиск, без време за игри

Е опитах, старах се много да следвам милиардите писани и неписани битови правила, но все бях изнервена, уморена, абе .. нещастна. Докато не се досетих да започна свои правила, като главен мениджър на деня и времето си, може пък и да имам това право. Така полека-лека изчистих всичко което ме разсейваше, безсмислените дейности които ме отдалечаваха до приоритетно по-важните от тях. Спрях да поставям НЕ моите правила на първо място. Изхвърлих всичко което ме дърпа назад. прочистих съзнанието и дома си, от де що има ненужно, случайно запазено или просто си беше там!

Освен, че това промени живота ми и успокои непрестанната неудовлетвореност, ми даде много свободно време ( а имам митичните 3 деца, пълноценна работа и нямам домашна помощничка или детегледачка) Това не е чудо, а тайм мениджмънт според собствените нуждите и потребностите на ежедневното ти спокойствие!

И не съм сама! Вчера попаднах на статия за една успяла корпоративна дама – Арт директора на грандиозните Saachi & Saachi: Матилда Кал ( Matilda Kahl ). Която подобно на авторката Кондо, редуцира разсейващите елементи и се фокусира само във важните. Нейната история накратко:

matilda_kahl-work-uniform Преди 3 години, на важна бизнес среща г-ца Кал, се появява в ефектен скъп бизнес костюм и обувки ( както повелява корпоративната сноб традиция ) и се проваля в презентацията си, не благодарение на некомпетентност, а на стегната талия, високи токове, издайнически сатен и прочее подробности около външният си вид, за които на всичкото отгоре отделя по час на ден и 2-3 часа седмично за шопинг! Е, писнало и е да търси във външният си вид доказателства за качествата си и е възприела интересна стратегия “ Силата на служебната униформа “ както самата тя я нарича ( и е истинска сензация ) .

От 3 години насам Арт директора, на един от най-големите брандинг компании в света, носи едни и същи дрехи ( е има много от модела ), но е винаги един и същ:

- бяла памучна риза, само с акцент от дискретна кожена папионка

- черен панталон, в мъжка кройка

- ниски кожени обувки

- и блейзер

това е!

Няма нужда да споменавам, че това е помогнало на дамата, не само в работата ѝ, но и в личният ѝ живот, защото спестеното време от НЕНУЖНОТО, се прелива директно в ЖИЗНЕНО ВАЖНОТО :) Нейната стратегия е проработила толкова добре, че в офиса ѝ, има нововъведен “ Ден, да се облечем като Матилда“, където всичките ѝ колеги възприемат стайлинга ѝ и я подкрепят, като просто се обличат като нея! Не е ли мило : )

Такива жени ми доказват, че разчистването на маловажното и лишеното от съдържание, общоприето като норма или правило, не ти носи нищо, освен рестрикции и налагане на ритъм, който не е подходящ за всеки!

dress-like-matilda-day-at-saachi-and-saachi
„Да се облечем като Матилда“ ден в Saachi & Saachi

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!