За „Черешовата диета“

0
802

Храната да бъде Вашето лекарство и лекарството – Вашата храна.

Хипократ

Тъй като сега идва прекрасния сезон на черешите, е време за разтоварителния лечебен режим на Лидия Ковачева. Ако има действително храна, която може да бъде приета като лекарство – първото място се пада на ПЛОДОВЕТЕ.

Със започване на лечебната форма на разтоварителния режим се спира обичайното хранене и се преминава само на плодове (400 до 800 грама дневно) и билкови чайове (от 2 до 4 на ден според желанието), подсладени не със захар или захарин, а с лъжичка мед и, също по желание, може да се добави лимонов сок. Плодовете според сезона — черешите сега са хегемон :) След тежкото еднообразие на зимата те тонизират и пречистват не само храносмилателния апарат, но и целия организъм.

За деня могат да бъдат ползвани няколко вида плодове, а може и само един вид, като се оформят дни на ябълки, грозде, круши и др . Дали ще се ползват няколко вида или само един — изискването е да не се допуска увеличаване и превишаването на определените количества (800-900 грама на ден). По-малко може, но при завишаване на количествата лечебният процес е по-бавен.

Едно от най-важните изисквания на плодово-чайния разтоварителен режим е СТАРАТЕЛНОТО СДЪВКВАНЕ.

Плодът трябва да се ползва цялостно, без да се прави на сок. Но в стомаха той трябва да отиде добре сдъвкан. Плодовете, обработени добре със зъбите, примесени със слюнка, в която присъстват лечебни компоненти, достигат до стомаха като храна-лекарство – живителна, желана и приятна. Лесно усвоима, тя дава възможност за осъществяване не само на лечебен, но и на възстановителен процес. С богатия си биологичен заряд от витамини, соли и ензими плодовете не само подпомагат развиващия се лечебен процес, но и поддържат човека деен и работоспособен, за да се справи със задълженията си по професията и бита.

БИЛКОВИТЕ ЧАЙОВЕ

Мащерка, мента, маточина,риган, жълт кантарион, глог, шипки, липа, лайка и още много други, с които е богата нашата планина, съчетани с различни комбинации, могат да задоволят и най-взискателния вкус. Билковият чай с богатия си биологичен заряд, подсладен с лъжичка непретопен мед, който също е признат за лекарство, няма никакво противопоказание или някакви съмнителни лоши въздействия. Добавянето на парче лимон или само лимонов сок е според вкуса и желанието. Изключва се всякакъв вид черен чай. Чайовете се включват според вкуса, що се отнася до подбора на билките. Ползваното количество е според желанието – при чувство на жажда. Освен чай може да се ползва вода, минерална вода, вода с добавка на лимонов, портокалов или гроздов сок. За приемането на течностите не бива да се подхожда догматично, а главният критерий е да има желание. 

По време на курс малко по-трудни са началните 2-3 дни. Организмът, привикнал на ритмично ежедневно приемане на храна, сега, когато не я получава, започва да прави усилие да премине към своите резерви и запаси с установяване на ендогенно (вътрешно) хранене. През това време теглото обикновено спада по 1 кг на ден.  С напредване на дните започва да се явява чувство на лекота и настроението се разведрява. Сънят се подобрява, като става по-дълбок и по- отпочиващ.

Удивителна е бързината, с която природата се справя. Започва и увеличаване на силите същевременно със сменяне на душевната нагласа, като от време на време унилото настроение на промеждутъци се заменя с оптимистично и весело. Към шестия -седмия ден по-наблюдателните ще забележат подобряването на кожата на лицето с връщането на естествената руменина, което говори за подобряване на оросяването и възстановяване на периферното кръвообращение.

Дължината на курсовете може да варира от 3-5-8 до 10-15-20-25, а в много редки случаи и повече дни.

При добро понасяне на режима е препоръчително да се направи пълен курс от 14-15 дни, тъй като едва след шестия до десетия ден се преминава по-пълно на ендогенното (вътрешно) хранене.

ОПРЕДЕЛЯНЕ ДЪЛЖИНАТА НА КУРСА

Дължината на курса на разтоварителния режим никога не се определя предварително.При леко понасяне на разтоварителните дни курсът може да продължи от 14 до 20 дни, но при чувство на някакъв дискомфорт може да се започне с 5 до 7 дни. С повтарянето им вече се достига до пълния курс – от 12 до 14 дни. Добре е да се запомни, че ТОЧНО ТОЗИ, КОЙТО ПОНАСЯ ТЕЖКО ГЛАДНИТЕ ДНИ, ТОЙ СЕ НУЖДАЕ НАЙ-МНОГО ОТ ТЯХ. При прилив на сили, което често се получава след 6-7-ия ден, организмът не бива да се претоварва. Излишните сили трябва да бъдат оползотворени за осъществяване на оздравителната програма.

ДА НЕ СЕ ДОПУСКА ЧУВСТВО НА СЛАБОСТ.

Слабост може да се появи както в началото на разтоварителния курс, така и през всяко друго време. Това са лечебни кризи, но с вземане на плодовете обикновено те се явяват в съвсем омекотена форма. За да се преодолее това състояние, необходимо е леко да се увеличи количеството на приеманите плодове, да се включи някакъв нов вид плод, приемане на лъжичка мед в повече или просто почивка на дивана с някакво приятно четиво. Но понякога кризата се повлиява по-добре с включване на движение -приемане на един топъл душ, фрикция на цялото тяло с топла кърпа пред отворения прозорец или разходка на чист въздух. Всеки има свой вътрешен усет, който безспорно го насочва. Насочете въпроса към вашия вътрешен лекар и той ще ви отговори.

Ако въпреки това чувството на слабост не е преодоляно, може да се свари ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН. Тъй като в организма на гладуващия се завишава киселинността, то алкалният заряд на бульона се възприема добре. Бульонът се приготвя добре от 1-2 картофа, морков, целина или какъвто и да било подръчен зеленчук (може домат, чушка, магданоз и пр.). Почистени и нарязани, зеленчуците се варят в повече вода до увирането им. Прецеденият бульон се ползва, докато е още топъл. Ако остане от него, при второ ползване може да бъде затоплен. Ако слабостта все още не е преодоляна, към ползваната порция бульон може да се добави пасирано парченце картоф. При желание, за подобряване вкуса на бульона, може да се добави лимонов сок.

ЕЖЕДНЕВНАТА БАНЯ И ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА.

Кожата винаги трябва да бъде чиста. Ежедневното измиване задължително трябва да влиза в програмата, за да бъдат отстранявани всекидневните отлага- ния от нея. Топлата вода почиства не само външната част, но и подкожните тъкани, като ги тонизира. Топлината предизвиква разширяване на подкож- ните капиляри и увеличава притока на кръв, която носи със себе си и хранителни субстанции. По-късно, отдръпвайки се, тя увлича застоялите се там и чужди на тялото материали. Топлината се явява и като ценен помощник на лечебния процес

ЕЗИКЪТ ГОВОРИ САМ ЗА СЕБЕ СИ.

Обикновено положение при започване на разтоварителния режим езикът да се покрие с бял или жълтеникав слой, често придружен с лош вкус или тежък дъх. Всичко това говори за усилено чистене на околните тъкани от токсичните материали чрез жлезите и лигавицата на устата. При това положение единствената мярка е измиване на зъбите с паста за зъби и плакнене на устата с отвара от лайка и лимонов сок. С напредване дните на разтоварителния режим слоят на езика започва да потъмнява и да отстъпва към гърлото. Очистването на езика започва от върха и от страничните му сектори. Окончателното изчистване и връщане на нормалния му вид с приятен розов цвят става, когато се възвърне истински чистото състояние на тъканите и на здравето.

Материалът е подготвен с откъси от книгата на Лидия Ковачева „ГЛАДЪТ – ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО“ 

Край ЧАСТ I

( ЧАСТ II – ЗАХРАНВАНЕ – ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ПЕРИОД ) 

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!