8 съвета за начинаещия СУРОВОЯДЕЦ

0
836

Обмисляте идеята за суровоядство?


На пръв поглед звучи малко радикално и дори страшничко, но с подходящото оборудване и малко по-различен поглед към „архитектурата“ на храната ще сте готови за едно „сурово приключение“

1. Подготовка

Plan Ahead : На пръв поглед подготовката на храната за суровоядна диета изглежда много трудоемка, но не е така ако планираме пазарската си кошница по-рано. Пазарувайте 2 пъти в седмицата ( по възможност на фермерски пазар ) като се запасите с достатъчно зеленчуци, пресни подправки, ядки и плодове ( те са както основно ястие, така и предястие и напитка). Чудесна тенденция в кулинарията напоследък е определянето на един ден в седмицата за подготовка на продуктите ( чистене, обелване, нарязване и дозиране) и замразяването им на порции. Използвайте времето и за предварителна подготовка на сосове и дресинги, които ще разнообразят храненето ви значително. Този принцип важи и за смутитата и шейковете, тях също можете да приготвите предварително. Така ще спестите време, не само от приготовленията, но и за почистването!

Предварително приготвени/ пакетирани смутита, за всеки сезон и вкус.
Предварително приготвени/ пакетирани смутита, за всеки сезон и вкус.

2. Инвестирайте в правилното оборудване Не ви е нужно нещо супер скъпо или специално, но има някои задължителни уреда и инструменти, на които трябва да обърнете внимание. Най-важните от тях са: комплект хубави ножове, керамични или пластмасови ( за зелените зеленчуци ), комплекта е хубаво да има и тънки ножове за обезкостяване и декориране на плодове и зеленчуци. Блендера, кухненският робор, спираловидното ренде и сокоизтисквачката са другите силно препоръчителни инструмента, в този списък. На вече по-високо ниво може да обмислите покупка на дехидрататор.

Блендера е назаменим помощник за суровоядците.
Блендера е незаменим помощник за суровоядците.

3. Дайте време на тялото си да се прочисти Ако започнете със суровоядството рязко, от типичното българско хранене, трябва да сте готови да приемете една нелека фаза на детоксикация. При замяната на преработената храна със сурова такава, богата на ензими и силно хранителна, тялото ви ще премине през етап на прочистване. Тогава не малко хора споделят за физически дискомфорт ( от сърцебиене, световъртеж и др.) Това не бива да ви плаши, напротив, този етап показва че диетата работи. Но ако този дискомфорт е непоносим за вас, обмислете да въведете суровоядната диета постепенно. Слушайте тялото си!

1-TUMB
VMF TEATOX детоксикираща програма с куркума и джинджифил

4. Заредете се с ядки Заредете дома си с бадеми, кашу, орехи, конопено семе, тиквени семки и др, тъй като те са изключително важни за „суровия свят“. Чудесни са за ядкови млека и масла, дресинги, сосове и вегетариански сирена, те също служат като фантастична база за сурови сладкиши, барове и десерти.

Ядките са "тестото" на суровоядеца
Ядките са „тестото“ на суровоядеца


5. Дресингите са ключови
Дресингите са основни за суровоядството. Изберете няколко различни рецепти и си подгответе малки партиди от тях, които можете да използвате през цялата седмица, те променят вкусовите качества на салатите и ги разнообразяват.
Хранене без сол- дресингът.
Хранене без сол- дресингът.

6. Паста и спагети Много популярен въпрос при начинаещите суровоядци е „Мога ли още да ям паста / спагети?“. Само защото сте суровоядец, не означава че ще се откажете от сладостите на света. С помощта на спиралайзера / ренде за спирали, можете да превърнете всяка тиквичка или морков в паста, можете да създадете суров италиански или Thai шедьоври, гарнирани с пикантни сосове, приготвени от пресни билки, зеленчуци, подправки и ядки.

Спиралайзера "произвежда" прекрасна паста / спагети.
Спиралайзера „произвежда“ прекрасна паста / спагети.

7. Внимавайте с мазнините Това, че не хапвате приготвена храна, не означава че не приемате протеини. Ядките, ядковите млека и сирена, авокадото и др. са полезни за организма ви мазнини, но и при суровоядството трябва да спазвате правилото 1/3 протеин и 2/3 зеленчуци и плодове.

VMF VEGAN PROTEIN OMEGA 3
VMF VEGAN PROTEIN OMEGA 3 , чиа, мака, коноп, лен и др.

8. Не забравяйте да се обградите със съмишленици, използвайте ресурса на Интернет: Facebook BG: Bulgaria Goes Raw – Суровоядство в България Жива храна и суровоядство Precious’ Raw Sweet & Salty

Web-страници BG: http://www.zemianazaem.com/ http://goodnaturedfood.org/ http://zdravjivot.org/ www.zdravei.org www.stefibozhilova.com Web-sites EN: http://www.thisrawsomeveganlife.com/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!